Tijdelijke projecten

 

 

1. ‘JONGEREN IN TRANSPORT -  J.I.T.’

 Projectperiode01.01.2020 – 31.12.2021

 

Droom je ervan om vrachtwagenchauffeur C/CE te worden?

Ben je tussen 18 & 25 jaar en in het bezit van een rijbewijs B?

 

Stap dan in het JIT – project!

 

DOEL

 

Het doel van het JIT-project is om nieuwe jonge kandidaat-chauffeurs (18 tot en met 25 jaar) op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. De opleiding gebeurt via een IBO, een Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming. Deze opleiding is volledig gratis. Na de opleiding krijg je een arbeidscontract als vrachtwagenchauffeur in de onderneming waar je opgeleid bent.

 

AANPAK

 

1) Je bent -26 jaar en je staat als werkzoekende ingeschreven bij de VDAB. Je hebt al een rijbewijs B.

2) Een werkgever is op zoek naar een geschikte kandidaat-chauffeur en komt in contact met jou.

3) De werkgever, de werkzoekende jongere en de VDAB sluiten een IBO-contract af, eventueel na een beroepsverkennende stage van +/- 1 week.

4) Tijdens de IBO van +/- 13 weken volg je via een erkende rijschool lessen voor het theoretisch en praktisch rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid. De theoretische examens vinden plaats in een erkend examencentrum van VDAB, de praktische examens in een GOCA-examencentrum.

5) In de periodes dat je geen theorie- of praktijklessen via de rijschool aan het volgen bent, rijd je mee met een ervaren vrachtwagenchauffeur van het bedrijf waar je tewerkgesteld zal worden.

6) Van zodra je geslaagd bent voor het rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid rijd je zelf met de bedrijfsvrachtwagen, onder verdere begeleiding en dit voor de resterende duurtijd van de IBO.

7) Na de IBO word je tewerkgesteld in het bedrijf.

 

INTERESSE

 

Wij geven je graag meer uitleg over dit project.

Contacteer de projectleider Rachide Berrazi via 0479 85 67 72 of mail naar rachide.berrazi@sftl.be.

 

Droom je ervan om vrachtwagenchauffeur C/CE te worden?

Ben je ouder dan 25 jaar en in het bezit van een rijbewijs B?

 

Neem dan hier een kijkje: https://wordberoepschauffeur.be/

 

 

 

 

2. Het project "IACTA"

Van vluchteling tot vrachtwagenchauffeur: het project IACTA

 

Situering project IACTA

IACTA staat voor Integratie op de Arbeidsmarkt als Chauffeur in de Transportsector in Antwerpen. De sectorfondsen Transport & Logistiek, Verhuis, Taxi en Bus & Car bundelden hun krachten. Met het Sociaal  Fonds Bus & Car als promotor kregen ze van de Stad Antwerpen subsidiesteun om in 2018 28 erkende politieke vluchtelingen of subsidiair beschermden op te leiden tot respectievelijk vrachtwagenchauffeur (8), autobuschauffeur (8) of taxichauffeur (12). Doel: na de opleiding aan de slag gaan bij het bedrijf dat zelf een deel van de opleiding heeft verzorgd.

Dit project dient ieders en het algemeen belang: de werkgever heeft er een nieuwe chauffeur bij en de werkzoekende vluchteling/subsidiair beschermde heeft duurzaam werk, wat positief is voor zijn integratie in de samenleving.

 

Projectpartners

Stad Antwerpen, VDAB Antwerpen, vzw Kiem, bedrijven uit en de fondsen van de betrokken sectoren.

 

Profiel deelnemers

De deelnemers hebben het statuut van erkend politiek vluchteling of subsidiair beschermde. Ze dienen in de stad Antwerpen gedomicilieerd te zijn, het bedrijf waar ze worden opgeleid en tewerkgesteld dient in de provincie Antwerpen gevestigd te zijn. 

 

Trajectverloop kandidaat-vrachtwagenchauffeurs

  • Werving & selectie

De VDAB zorgt voor de werving, toeleiding en eerste selectie van de kandidaten. Deze dienen te beantwoorden aan een reeks van welbepaalde criteria zoals in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B.  

  • Screening

De Antwerpse vzw Kiem screent de kandidaten grondig op het vlak van bijvoorbeeld kennis van het Nederlands.  

  • Vooropleiding

 De positief bevonden kandidaten volgen bij vzw Kiem de Vooropleiding Zwaar Vervoer die 9 weken duurt. De cursisten worden onder meer ondergedompeld in een taalbad Nederlands dat focust op vakjargon en doorlopen een kijkstage bij een transporteur.

  • Opleiding/examinering theorie rijbewijs C/CE/Basiskwalificatie Vakbekwaamheid Groep C

De VDAB verzorgt dit.  

  • Opleiding/examinering praktijk rijbewijs C/CE/Basiskwalificatie Vakbekwaamheid Groep C & werkplekleren

De kandidaten volgen een IBO bij een transportbedrijf. In het kader van de IBO volgen ze eerst de praktijkopleiding bij een rijschool en leggen ze praktijkexamens af bij een GOCA- examencentrum.

Bij het bedrijf worden ze dan verder opgeleid en begeleid door ervaren vrachtwagenchauffeurs in de rol van werkplekbegeleider.

De subsidiesteun van de Stad Antwerpen wordt benut om de kost van rijschool/examencentrum en de loonkost van de werkplekbegeleiders zoveel mogelijk te vergoeden.

 

Video-getuigenis

Twee erkende vluchtelingen startten al een IBO bij respectievelijk Transport Joosen en Trafuco.

Ajmal Walizada beëindigde als eerste met succes zijn IBO bij Trafuco en is nu in dienst als kersvers vrachtwagenchauffeur.

De Dienst Communicatie van de Stad Antwerpen maakte een filmpje waarin werkgevers hun verhaal doen over het verloop van het traject. De link naar dit filmpje vindt u hier.

 

Gids Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO)

Om opleiding en tewerkstelling van asielzoekers en vluchtelingen te bevorderen, publiceerde de VBO Taskforce Vluchtelingencrisis een ‘Gids voor werkgevers. Opleiden en tewerkstellen van asielzoekers en vluchtelingen’. De link naar deze gids vindt u hier.